Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

  • ozljeda je umjetna napravljena u sklopu realističkog prikaza ozljeda

U sklopu aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, danas je u Valpovu provedena kampanja „Manje oružja, manje tragedija“.

Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“.

Djelatnici Policijske postaje Belišće i zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa danas su  građanima dijelili prigodni promotivni materijali te su u neposrednoj komunikaciji s njima utjecali na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko – eksplozivnih sredstava i oružja.

Ana Šovagović demonstrirala je postupak reanimacije, a Dora Franjić zorno je prikazala kako izgleda rana nastala od eksplozivnog sredstva.

Prema izvješću o provedbi plana protuminskog djelovanja, koji je početkom godine usvojio Hrvatski sabor, na 31. prosinca 2019. je u Hrvatskoj bilo 309,7 km minski sumnjivog područja, koje se prostire na području 53 grada i općine u 8 županija i obilježeno je s 11.540 oznaka koje ukazuju na minsku opasnost i moguć pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Čak 98,6% minski sumnjivog područja čine šume i šumske površine, dok je 1,1% poljoprivrednih površina. Od 1996. godine, u minskim incidentima i nesrećama stradalo je 597 osoba, od kojih su smrtno stradale 203 osobe, a u istom je razdoblju stradao 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno.

 

Click to enlarge image viber_slika_2021-04-08_11-43-25.jpg

Skip to content