WEB STRANICA JE U IZRADI

Prva edukacija o Alzheimerovoj bolesti – od prevencije do dijagnoze

Dana 22. ožujka 2022.godine u dnevnom boravku GDCK Valpovo održano je predavanje Alzheimerova bolest-od prevencíje do dijagnoze. Uzimajući u obzir da je Alzheimerova bolest podjednaka medu spolovima, dok je prevalencija demencije značajno više prisutna kod žena što je posljedica njihovog nešto duljeg prosječnog životnog vijeka, na predavanju se posebna pozornost posvetila simptomima Alzheimerove bolesti, kako ih prepoznati i kako započeti rano planiranje mentalnog zdravlja.

Istaknuta je statistika Alzheimerove bolesti kao najučestalijeg oblika demencije kao javnozdravstveni problem o čemu svjedoče primjeri koji ukazuju da broj oboljelih u svijetu iznosi 50 milijuna te se procjenjuje da svake godine javlja se oko 10 milijuna novih slučajeva. Samo u Republici Hrvatskoj procjenjuje se na 80.000 oboljelih. Od te brojke sumira se da je oko 60% žena.

Prepoznati važnost simptoma Alzheimerove bolesti put je ka prevenciji do uspostavljanja dijagnoze i ka ostvarenju svih potrebnih prava. lako je stupanj progresije različit, kognitivno opadanje je neizbježno. Prosječno vrijeme preživljavanja od trenutka postavljanja dijagnoze je 7 godina. Prevencija Alzheimerove bolesti i drugih demencija obuhvatila je educiranje korisnika dnevnog boravka, starije životne dobi, kroz kompletan proces ishodenja medicinske dokumentacije i uspostavljanje dijagnoze. Dane su osnove komunikacije izmedu pacijenta i obiteljskog liječnika, izmedu pacijenta i neurologa, pacijenta i psihijatra, kao dio procesa ostvarenja njihovih temeljnih ljudskih prava. U kontekstu toga na predavanju se istaknula potpora i sustava odlučivanja koji se najčešće odvija izmedu liječnika i pacijenta i/ili osobe koja pruža skrb i njeguje oboljelu osobu.

Predstavljeno je najnovije istraživanje demencije Alzheimer’s Research UK (2021.) »Žene i demencija: Marginalizirana većina« u kojem se navodi da žene u šezdesetim godinama imaju dvostruko veći rizik dobiti Alzheimerove bolest nego rak dojke i druge srčane bolesti. Uzimajući u obzir da je upravo dob jedan od glavnih faktora rizika, demencija je bolest koja pogada žene iznad 50 godina, više od bilo koje druge velike i opasne bolesti kao što su rak, moždani udar, bolesti srca i dijabetesa. Analiza izvještaja je predstavljena kako bismo naveli da se dobna granica za Alzheimerovu bolest spustila te da žene više nego dvostruko češće preuzimaju ulogu njegovateljice osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti koja se na posljetku pokazuje izrazito stresnom.

U prevenciji se spominje mediteranska prehrana, gdje je dan opis zdrave prehrane i popis namirnica koje oporavljaju mozak u prvim stadijima Alzheimerove bolesti te u kontekstu navedenog dan je primjer jelovnika. Slijedom navedenog, redovita fizička aktivnost, naveden je i kognitivni trening gdje je dan prikaz vježbi za jačanje moždanih mišića i informacije o dostupnosti specijaliziranih memory igara za oboljele. Osim teorijskog dijela, predavanje je obuhvatilo puno dobrih primjera prakse te je prikazan film o hranjenju oboljele osobe od Alzheimerove bolesti i film o utjecaju glazbe kao muziko- terapije na Alzheimerove bolest.

Skip to content