Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se svakog 30. kolovoza. Tog dana prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira jesu li nestale tijekom ratnih zbivanja ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, odnosno kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz mjesta prebivališta ili boravišta protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ujedinjen u svom humanitarnom djelovanju, Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svakodnevno radi na traženjima nestalih osoba i pruža podršku obiteljima nestalih osoba u njihovoj potrazi za njihovim najmilijima. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa, sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju širom Republike Hrvatske, aktivno djeluje na traženju osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba,  drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarni odgovor.

U Hrvatskom Crvenom križu još uvijek je 1.925 otvorenih zahtjeva koji se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.564 zahtjeva za osobe za koje obitelji nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini i 361 osoba za koje je poznato da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

 

Skip to content