Kafić Crvenog križa – Svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, volonteri i zaposlenici GDCK Valpovo u subotu, 14. listopada 2023. godine

su za sugrađane održali “Kafić Crvenog križa” u kojem su s njima razgovarali o mentalnom zdravlju, alatima i savjetima za opuštanje te se družili sa ostalim sugrađanima. U aktivnosti je sudjelovalo 20 osoba svih dobnih skupina.

Mentalno zdravlje je nije samo odsustvo poremećaja ili bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji to je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svo

joj zajednici. Mentalno zdravlje je značajno povezano s našim subjektivnim osjećajem dobrobiti – našom emocionalnom, psihološkom, socijalnom (društvenom), duhovnom, ali i tjelesnom dobrobiti i sastavni je dio općega zdravlja.

Stigma o mentalnom zdravlju i dalje je snažna sila koja ometa napore za promicanje mentalnog zdravlja i zaštitu ranjive mladih i djecu. Diskriminirajući učinci stigme spriječavaju mlade i djecu da traže liječenje i ograničili njihove mogućnosti za učenje, rast i napredak. Jedan od najštetnijih učinaka stigme je taj što može ometati želju pojedinca da potraži pomoć. Stigma čak može spriječiti mlade i djecu da otkriju svoje simptome najbližim osobama. Umjesto toga, mnogi mladi ljudi odlučuju se sami nositi sa svojim borbama za mentalno zdravlje. Doista, mladi i djeca s mentalnim stanjima, kada govore, kažu da odbijanje, nerazumijevanje i diskriminacija povezani sa stigmama o mentalnom zdravlju mogu biti nepovoljniji od samog stanja.

Skip to content