Pomoć najpotrebitijima na području Valpovštine

 

FOND EUROPSKE POMOĆI ZA NAJPOTREBITIJE

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo (GDCK Valpovo) je nositelj projekta „Pomoć najpotrebitijima na području Valpovštine“ koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. (FEAD) u okviru poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza II“.

Koristeći iskustvo stečeno tijekom projekta „Humanitarni paket za Slavoniju 1“ u kojem je sudjelovalo kao partner GDCK Valpovo se u novoj fazi odlučilo samostalno osmisliti i provesti projekt usredotočen na specifične potrebe lokalnog stanovništva Valpovštine.

Ukupna vrijednost projekta je 4.277.915,08 kn. Razdoblje provedbe projekta je jedna godina, od 23. srpnja 2018. do 22. srpnja 2019. Područje provedbe projekta je cijela Valpovština tj. gradovi Valpovo i Belišće te općine Petrijevci i Bizovac sa pripadajućim naseljima.

Pomoć će se sastojati od paketa hrane, paketa higijene, školske opreme i kuhanih obroka. Školska oprema je namijenjena djeci slabijeg imovinskog stanja kako bi im se omogućilo ravnopravno školovanje. Obiteljima u potrebi će se dijeliti paketi hrane i higijene, kako su nam ciljane skupine i osobe starije životne dobi, teško ili potpuno nepokretne osobe i teško bolesne osobe, navedenim projektnom osigurali smo da navedene skupine ne budu zakinute zbog svog nedostatka te će isti primiti pakete ili topli obrok na kućnu adresu kako bi ravnopravno sudjelovali kao i svi ostali korisnici.

Paketi hrane i higijene:

Prema postupku javne nabave ugovorit će se dostava 4 paketa hrane i 4 paketa higijene (po jedan za svaka tri mjeseca provedbe projekta) za 1.300 korisnika. Dostava paketa bit će na više lokacija, mjesta Valpovštine prema utvrđenom broju paketa za svaku lokaciju.

Ciljne skupine:

1. Obitelji u riziku od siromaštva čiji prihod je manji od 1.100 kn po članu kućanstva – uvidom u dokumentaciju

2. Pojedinci i obitelji koji su kriznim situacijama – nisu primili plaću iako su zaposleni, našli su se u iznenadnim teškim okolnostima, poput neplanskih iznenadnih dugova, iznenadnih bolesti i drugih nepredviđenih teških životnih situacija

Školske torbe, školska oprema za tjelesni:

Ovim projektom planiramo osigurati svoj djeci iz naše baze korisnika (polaznike osnovnoškolskog obveznog obrazovanja) školsku torbu i opremu za tjelesni odgoj, procjenjujući da je navedena oprema ujedno i najveći trošak za roditelje, a ujedno i obvezan trošak bez kojeg se ne može.

Osim naše baze korisnika ZMN-a osigurat ćemo i nešto torbi i opreme za kategorije roditelja i djece koje se nađu u iznimno teškim kriznim situacijama kao što je gubitak posla ili nedovoljni prihodi zbog dugova i slično.

 

Ciljne skupine:

 

  1. Školske torbe bit će nabavljene za 350 učenika/učenica – polaznika osnovne škole s područja Valpovštine

2. Školska oprema za tjelesni odgoj bit će osigurana za 350 učenika/ca – polaznika osnovne škole s područja Valpovštine, a sastojat će se od: 2 bijele majice i 1 patike

Kuhani obroci:

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo novim projektom osigurao je od jeseni dostavu kuhanu obroka za još 100 korisnika i to na razdoblje od godinu dana, projekt traje do 20. 7. 2019.

Ciljne skupine:

 

  1. Umirovljenici od 60 godina života: samci s mirovinom do 2.000 kn i parovi s ukupnim primanjima do 2.500 kn – utvrđujemo uvidom u dokumentaciju

 

  1. Socijalno ugrožene teško bolesne osobe čiji je prihod manji od 1.100 kn po članu kućanstva – uvidom u dokumentaciju i izlaskom na teren