Program pomoći u kući

Humanitarno-socijalni programi GDCK Valpovo usmjereni su na prikupljanje i podjelu materijalnih  dobara namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama, s ciljem zadovoljavanja njihovih osnovnih životnih potreba. Putem različitih socijalnih programa i aktivnosti koje provodi GDCK Valpovo nastoji se pružiti pomoć socijalno ugroženim osobama, kao i osobama u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima. Na taj način ostvaruje se podrška pojedincu i njegovoj obitelji što dovodi do promjena sa svrhom unapređenja kvalitete života i osnaživanja korisnika u samostalnom zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, kao i njihovog uključivanja u društvenu zajednicu.

 

Tijekom 2021. godine GDCK Valpovo provodilo je Program pomoći u kući u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  i Gradom Valpovom koji su ujedno i financirali provedbu ovog programa. Provodio se u vlastitom domu korisnika za osobe starije od 65 godina koje su narušenog zdravstvenog stanja i socijalnog statusa, a nemaju mogućnosti da im pomoć osiguraju članovi njihovih obitelji, a obuhvaća: obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, kupanju i dr.) i higijene prostora, druge pomoći u vidu odlaska u trgovinu, kod liječnika i sl., te uređenje okućnice (cijepanje drva, košnja trave, čišćenje snijega i dr.).

 

Već spomenutim potpisanim ugovorom s Ministarstvom  rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike GDCK Valpovo nastavilo je provoditi, u okviru Programa pomoći u kući, “Pripremu i dostavu kuhanih obroka” na području Valpovštine za korisnike koji ostvaruju pravo na besplatni kuhani obrok putem rješenja CZSS Valpovo kao i za osobe lošeg zdravstvenog ili socijalnog statusa koje žive same, a nisu u mogućnosti osigurati si topli obrok.

Tijekom pandemije COVID – 19 priprema i dostava kuhanih toplih obroka starima, bolesnima i nemoćnima, nastavljena je u kontinuitetu uz prilagodbu i primjenu donesenih uputa zaštite korisnika i samozaštite zaposlenika i volontera.

Skip to content