Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Svake godine 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno! Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

HCK trenutno broji 157.155 aktivnih darivatelja krvi (žene 25.581, muškarci 131.145). Zabilježeno je 12.267 osoba koje su prvi puta dale krv, a u toj kategoriji evidentiran je povećan broj žena.

GDCK Valpovo je u 2017. godini prikupilo ukupno 1177 doza krvi. Ove godine je bilo ukupno 82 darivatelja na 20 redovnih akcija i jednoj dodatnoj akciji koja je bila organizirana u Bizovcu. Najveća akcija godine je bila 08.09. u Belišću na kojoj je pristupilo 109 davatelja

Poruka Dr. Josipa Jelić predsjednika HCK

Dr. Jelić ističe kako je jedini motiv darivatelja krvi pomoć bližnjemu te stoga oni zaslužuju našu duboku zahvalnost. U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, predsjednik HCK uputio je čestitku svim darivateljima krvi, ali i poruku javnosti o nužnosti održavanja stabilnog sustava darivanja krvi u Hrvatskoj.

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo čestita svim darivateljima na iskazanoj humanosti i solidarnosti i poziva ih da i u sljedećoj godini nastave davati dio sebe za ljude u potrebi.

Skip to content