Održan radni sastanak vezan uz planiranje rekonstrukcije zgrade Crvenog križa

Danas je u prostoru GD Crvenog križa Valpovo održan drugi po redu radni sastanak vezan uz planiranje rekonstrukcije zgrade Crvenog križa koja se nalazi u Perivoju parka Prandau-Normann u Valpovu. Zbog lokacije zgrade u zoni A zaštite kulturno-povijesne cjeline Valpova izuzetno je bilo važno u samo planiranje uključiti Konzervatorski odjel u Osijeku Ministarstva kulture koji daje suglasnost planiranju radova. Planovi se odnose na energetsku obnovu zgrade primjenom mjera energetske učinkovitosti, ali i uvođenje dizala za osobe smanjene pokretljivosti. Na oba sastanka aktivno je sudjelovao gradonačelnik Valpova Matko Šutalo zajedno sa svojom kolegicom Dragicom Sopek. Iz Konzervatorskog odjela Osijek sudjelovala je sama pročelnica Ivana Sudić uz svoje dvije kolegice (Snježana Klarić Čuljak i Vlasta Budiša), a osim navedenih sastanku su nazočili i projektanti domaće tvrtke Raster d.o.o. iz Valpova te djelatnici Crvenog križa.

Zgrada Crvenog križa izgrađena je 1962. godine, a u sklopu zgrade nalaze se i garaže građene 1971. godine, čija je prvobitna namjena bila kao šupa za ugalj i ogrjev za potrebe dječjeg vrtića Maza. Garaže se trenutno koriste kao skladište humanitarne pomoći u hrani, higijeni, odjeći, obući, medicinskim i ortopedskim pomagalima i sl., te kao skladište za opremu za zaštitu i spašavanje.

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo djeluje u lokalnoj zajednici od 1880. godine, a utemeljio ga je sam Rudolf grof Normann-Ehrenfelška st. zajedno sa suprugom te Općinskim poglavarstvom Valpovo trg i Općinskim poglavarstvom Valpovo vanjsko, Hrvatskom seljačkom zadrugom Valpovo i Obrtnim zborom Valpovo. Julija grofica Normann-Ehrenfelška bila je prva predsjednica Odbora društva, a grof je imao ulogu „začasnog“ člana.

Skip to content