WEB STRANICA JE U IZRADI

Plaketa Matija Petar Katančić za područje duhovnog i sveukupnog društvenog života

Plaketa Matija Petar Katančić za područje duhovnog i sveukupnog društvenog života dodijeljena dobrovoljnom darivatelju krvi za 125 davanja – Stjepanu Štroku.

Gospodin Stjepan Štrok rođen je u Belišću, a školovanje je završio u Valpovu gdje i danas živi. Krv je prvi puta dao kao mladić od 21 godinu i to u bivšoj JNA. Dolaskom iz vojske zapošljava se u Kombinatu Belišće gdje se susreće s organiziranim akcijama dragovoljnog darivanja krvi te 1983. godine započinje svoju nesebičnu humanost – potpuno besplatno i dragovoljno daruje svoju krv. Kao izuzetan sportaš i zdrav čovjek, krv uspijeva dati 3-4 puta godišnje tako da je do danas krv dao 126 puta i namjerava to činiti sve dok ga bude zdrav.
Motivacija da se uključi u ovaj humani rad je prije svega solidarnost s ljudima koji su stradali ili su teško bolesni, a za čije je liječenje i ozdravljenje trebalo osigurati krv. Gospodin Štrok se nekoliko puta odazvao i na izvanredne pozive kada je nedostajalo krvi za hitne operacije naših sugrađana u KBC Osijek.
Prije pet godina predsjednik RH Ivo Josipović uručio je gospodinu Štrok odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koje se dodjeljuje za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih i društvenih vrednota.

Gospodin Štrok kaže: „Od kako sam počeo davati nikako ne stajem, dajem zato što je potreba, nisam ni iskoristio puno slobodnih dana na poslu, davao sam i kad sam bio nezaposlen tri godine…“

Dobrovoljno davanje krvi je najhumaniji i najplemenitiji čin pojedinca koji se nesebično daje za drugoga. Ako je potrebno 3 doze krvi da se spasi 1 ljudski život, onda je g. Štrok do sada već spasio 42 života.

Skip to content