WEB STRANICA JE U IZRADI

Zaposlenice Crvenog križa iniciraju odgovore na konkretne potrebe u zajednici

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Osijek, Centrom za socijalnu skrb Valpovo te udrugom „Zvono“ iz Belišća 1. svibnja 2018. započeo je s pružanjem besplatne usluge pomoći u kući.

Od planiranih 75 krajnjih korisnika, 15 novih zaposlenica trenutno obilazi gotovo 90 osoba (uglavnom starije životne dobi) s područja cijele Valpovštine.

Osim prepoznatljivih boja i obilježja koje djelatnice Crvenog križa nose u vidu crvenih majica, prsluka, kapa i ruksaka, zaposlene žene imaju i identifikacijske iskaznice Crvenog križa kojima dokazuju svoj legitimitet obučenih stručnjakinja za uslugu koju pružaju.

Već nakon mjesec dana pružanja usluge, na osnovu potrebe jednog od korisnika u Nardu, zaposlenice su inicirale udruženu akciju odgovora na problem. Naime, gospodin Drago živi sam već deset godina, iznimno je skromnih prihoda, a u svom domu nema vodu niti uveden sanitarni čvor. Nedostaje i hladnjak za čuvanje namirnica i hlađenje vode ljeti, a peć na koju se grije zimi prestala je raditi ostavivši za sobom crnu kuhinju i neugodan miris opasan za zdravlje. Gerontodomaćica koja mu pomaže u kući podijelila je s ostalim kolegicama svoju poteškoću u radu i brizi za korisnika na što ostale zaposlenice spremno odgovorile udruženim planiranjem akcije uređenja doma gospodina Drage. Podijelile su poslove prema vještinama koje imaju, posudile alat i u samo tjedana dana osvježile su unutarnji izgled kuće. Vrijedne ženske ruke sastrugale su crne zidove, zatvorile su pukotine i rupe na stropu, zidu i podu, a onda i ogletale i obojale zidove, vrata i prelakirale staru stolariju unoseći bjelinu i čistoću u Dragin dom, ali i srce.

U suradnji s našim partnerom na projektu Centrom za socijalnu skrb Valpovo tražimo rješenja koja će omogućiti korisniku da mu se provede voda i napravi sanitarni čvor.

Svojim nesebičnim davanjem nove djelatnice Crvenog križa dokazuju da su vođene srcem i daju primjer drugima koji jednako mogu pomoći i s malo truda učiniti život čovjeka boljim.

Skip to content