WEB STRANICA JE U IZRADI

RADIONICA PRVE POMOĆI ZA NEZAPOSLENE OSOBE S PODRUČJA VALPOVŠTINE

U srijedu, 11.09.2019. godine, u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Valpovo održana je radionica prve pomoći za nezaposlene osobe s područja Valpovštine. Radionica je održana povodom Svjetskog dana prve pomoći, a sudionici su ujedno i sudionici projekta „Učim, radim…više vrijedim“.

Ove godine, povodom Svjetskog dana prve pomoći, naglasak je stavljen na prvu pomoć i marginalizirane skupine. Marginalizirane skupine su skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini, tj. skupine kojima je onemogućen pristup određenom mjestu, grupi ili privilegiji.

Dugotrajno nezaposlene osobe izložene su opasnosti od socijalne isključenosti u društvu jer gube samopouzdanje te im se smanjuju osobne mogućnosti i sposobnosti. Iz tog razloga, smatramo ih marginaliziranima u društvu.

Isto tako, dugotrajno nezaposlene osobe većinom su prisiljene živjeti od zajamčene minimalne naknade od koje si ne mogu priuštiti odlazak na polaganje vozačkog ispita. Vozački ispit većini ljudi je jedini susret sa edukacijom za pružanje prve pomoći, a nezaposlene osobe ne dobiju ni tu priliku. Iz tog razloga, ove smo godine, radionicu odlučili organizirati baš za njih.

Prva pomoć je čin humanosti jer označava spremnost za spašavanje života,  gdje se pritom poštuju različitosti i ne postoji diskriminacija i baš zbog toga bi trebala biti dostupna svima.

 

Projekt pod nazivom Učim, radim…više vrijedim… odobren je u okviru programa Podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 

Skip to content