Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u cijelom svijetu kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda, broj 45/106 Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba želeći na taj način naglasiti da su starije osobe važni članovi svakog društva i ukazati na važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Ovim se danom naglašava  potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo  od 2011. godine u partnerstvu s Gradom Valpovom i Centrom za socijalnu skrb Valpovo i to uz potporu nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organizira provođenje slobodnog vremena starijih osoba.
Projekt pod nazivom „Dnevne aktivnosti za starije osobe na području Valpovštine“ ugovoren je u iznosu od 72.000 kn polovinom 2018. u trajanju od godinu dana.

Također, surađujemo sa globalnom organizacijom koja promiče prava starijih osoba Help Age international.

Pronaći ih možete na sljedećoj poveznici: https://www.helpage.org

Skip to content