Održana svečana završna konferencija

Završna konferencija projekta „Zaželi – Pomozi sebi, pomažući drugima“

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo krajem 2018. godine potpisalo je svoj prvi ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava pod nazivom Zaželi – „Pomozi sebi, pomažući drugima – Crveni križ Valpovo“ u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb Valpovo te Udrugom „Zvono“ iz Belišća.

Projekt je odobren u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi koji se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda s ugovorenim iznosom sredstava od 3.072.960,11 kn te trajanjem projekta od 28.12.2018. do 28.06.2020. godine. Ugovor je s druge strane potpisalo Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Stopa sufinanciranja iznosi 85 % ukupnih prihatljivih troškova i osigurana je temeljem OPULJP iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Svrha projekta je ublažiti posljedice nezaposlenosti i doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva 15 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 75 krajnjih korisnika na području Valpovštine.

Dana 23.06.2020. god. nakon cjelokupne provedbe projekta i nadolezećeg kraja njegove implementacije, u svečanoj sali restorana Park s početkom u 12.00 h, održana je završna konferencija istoimenog projekta.

Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti: zamjenica gradonačelnika, Ana Brajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo, Janja Oklopčić, voditeljica ispostave Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Valpovo, Lidija Vidošić, predsjednica Udruge „Zvono“ u Belišću, Mira Anić, predstavnica Lokalne razvojne agencije, Ivana Zeko, zamjenik ravnatelja Crvenog križa Osječko baranjske županije, Goran Latković, predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir, Jelena Momčilović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac, Ivan Petriševac, predstavnik Općinskog društva Crvenog križa Darda, Marin Šestanj, voditelj LAG-a Karašica iz Petrijevaca, Ivan Vrbanić, zastupnici Odbora i Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, 12 žena zaposlenih za pomoć u kući te dvoje krajnjnih korisnika sa područja Valpovštine.

Konferenciju je otvorila Predsjednica GDCK Valpovo Višnjica Jurlina pozdravivši sve nazočne, osobito istaknuvši  vrijedne gerontodomaćice koje su svojom predanošću i požrtvovnošću pružale usluge pomoći u kući starijim osobama, koje su svakodnevno obilazile korisnike i u velikoj mjeri poboljšale kvalitetu njihova života. Ujedno je poželjela svima daljnji uspjeh u radu s nadom da ovo nije završetak jedne lijepe priče, nego tek početak, obzirom da je GDCK Valpovo ponovno prijavilo novi projekt Zaželi pod nazivom „Dostojanstvena“.

Voditeljica projekta,  Tamara Katalinić,  ukratko je predstavila  cjelokupnu implementaciju projekta i kroz brojne fotografije s terena i rada naših žena s korisnicima, izazvala  spontani pljesak i pokoju suzu radosnicu.

O samom početku nastanka ideje za prijavu na natječaj Zaželi, nazočne  je upoznala ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Sanja Habuda, rekavši kako je GDCK Valpovo bilo regionalni centar (Valpovo, Vinkovci, Županja, Nova Gradiška, Slatina i Beli Manastir) za provedbu Programa „Home Care“ još od davne 1995. godine. Tadašnji projekt financiran je od strane UNHCR-a, IFRC i Hrvatskog Crvenog križa, kroz koji je 80 volonterki skrbilo za oko 430 osoba starije životne dobi. Od 2008. godine program se provodi  uz financiranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prijavom na projekt Zaželi, nastavljen je ovaj hvale vrijedan program.

Završne riječi na samom kraju konferencije uputila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Sanja Habuda. Istaknula je projekte koje je Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo provodilo i koji su još uvijek u tijeku provedbe:

  • FEAD – „Humanitarni paketa za Slavoniju 1“ – u iznosu od 8,3 milijuna kuna – od 30. rujna 2016. do 29. prosinca 2017. godine
  • „Pomozi sebi, pomažući drugima – Crveni križ Valpovo“ u iznosu od 3.072.960,11 kn (Zaželi – Program zapošljavanja žena) – od 28. 12. 2017. do 28. 6. 2020.
  • „Pomoć najpotrebitijima na području Valpovštine“ u iznosu od 4.277.915,08 kn (FEAD II) – od 20. 7. 2018. do 20. 1. 2020.
  • „Učim, radim… Više vrijedim…“u iznosu od 1.441.555,68 kn (Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina) – od 3. 9. 2018. do 3. 9. 2020.
  • „Nove kreacije treće generacije” Umjetnost i kultura 54+ (Nositelj projekta: Općina Petrijevci, Partneri: GDCK Valpovo, Lokalna akcijska grupa Karašica, Eko-etno udruga Zlatne ruke Petrijevci) – od 23. 7. 2018. do 23. 7. 2019. (Udio u plaći GDCK Valpovo: 43.681,38 kn),

te najavila novo prijavljene projektne prijedloge:

  • Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza – Naziv projekta: Unapređivanje infrastrukture GDCK Valpovo – Vrijednost projekta: 14.999.999,84 kn
  • FEAD III – 20.04.2020. – Naziv projekta: „Život dostojan čovjeka“ – Vrijednost projekta: 4.106.279,32 kn
  • ZAŽELI II – 02.03.2020. – Naziv projekta:„DOSTOJANSTVENA – SNAGOM DOBRA ZA STARIJE I NEMOĆNE“ – Vrijednost projekta: 2.925.618,24 kn
  • Natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2020. godinu – 31.03.2020. Naziv projekta: „Kreativno zajedništvo“ – Vrijednost projekta: 80.000,00 kn
  • Projekti solidarnosti – 07.05.2020. – Naziv projekta: „Šeraj znanje, lajkaj budućnost“ – Vrijednost projekta: 6.888,00 € (oko 52.000,00 kn)

 

Posebnu zahvalu uputila je svim zaposlenim gerontodomaćicama koje su se pune dvije godine u potpunosti predale najhumanijem činu, a to je pomoć drugima, i bez kojih ovaj projekt ne bi imao značenje koje danas ima. Krajnjoj korisnici iz Belišća gđi. Mileni Glasovac koja nam se obratilia s par prigodnih riječi i korisniku iz Valpova, što su nam ukazali povjerenje u protekle dvije godine provedbe projekta i svojom nazočnoćšu uveličali završnu svečanost dajući joj puno veće značenje. Svim partnerima koji su pomogli u njegovu stvaranju i provedbi te svim zaposlenicima Gradskog društva Crvenog križa Valpovo koji su sa ljubavlju i osmjehom na licu pratili njegovu provedbu.  Na samom kraju ravnateljica GDCK Valpovo uručila je zahvalnice i prigodne znakove pažnje svim partnerima i zaposlenim gerontodomaćicama, dok su one u znak pažnje i zahvalnosti darovale ravnateljicu GDCK Valpovo i voditeljicu projekta Tamaru Katalinić .

Ovom završnom konferencijom i emotivnim govorima podignuta je svijest o važnosti ovoga projekta na području Valpovštine sa nadom daljnjeg nastavka suradnje svih koji su pomogli da se ovaj hvale vrijedan projekt provodi sa velikim uspjehom.

 

Projekt pod nazivom Pomozi sebi, pomažući drugima – Crveni križ Valpovo, odobren je u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi koji se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je ublažiti posljedice nezaposlenosti i doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva 15 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 75 krajnjih korisnika na području Valpovštine. Projekt će se provoditi 30 mjeseci, odnosno do 28. lipnja 2020.

Skip to content