Svjetski dan prve pomoći 12.9.2020.

Svjetski dan prve pomoći održava se svake godine druge subote u rujnu.

Tom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.

Posjedovanje vještina prve pomoći osnažuje pojedinca za poduzimanje brzih mjera za smanjenje ili stabilizaciju ozbiljnih ozljeda te za poboljšanje šansi za preživljavanje ozlijeđenih ili naglo oboljelih osoba.

Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć, već je važan početni korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećavanju šansi za preživljavanje.

Kako bismo podigli svijest o važnosti prve pomoći, uključiti ćemo građane u promicanje istoga. Naime, tokom predstojećeg vikenda. širom grada Valpova I okolnih mjesta nalazit će  se naljepnice sa QR kodovima. Skeniranjem koda, otvara se zabavni kviz sa pitanjima vezanim uz prvu pomoć. Ukoliko sudionici kviza, pozitivno riješe kviz, mogu osvojiti zanimljive nagrade.

Nesreće se događaju u svakodnevnom životu, ali i u raznim kriznim situacijama i mogu pogoditi bilo koga od nas. Lokalni stanovnici koje se zateknu na mjestu katastrofe zaslužni su za 90 % spašenih života.

Slučajni prolaznici kao i osoblje koje profesionalno pruža pomoć zaslužni su za većinu spašenih života na mjestu nesreća koje se svakodnevno događaju. Učenjem i usvajanjem vještina prve pomoći svatko se može pripremiti za situaciju u kojoj svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Za nagrade je potrebno javiti se Crvenom križu Valpovo telefonskim putem ili putem društvenih mreža.

Skip to content