ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ZAŽELI – „DOSTOJANSTVENA – SNAGOM DOBRA ZA STARIJE I NEMOĆNE – CRVENI KRIŽ VALPOVO“

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo 24. srpnja 2020. godine potpisalo je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava pod nazivom Zaželi – “DOSTOJANSTVENA – snagom dobra za starije i nemoćne“ u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb Valpovo te Udrugom „Zvono“ iz Belišća.
Projekt je odobren u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi koji se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda s ugovorenim iznosom sredstava od 2.785.979,20 kn te trajanjem projekta od 24. srpnja 2020. godine do 24. siječnja 2022. godine. Ugovor je s druge strane potpisalo Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Stopa sufinanciranja iznosi 85 % ukupnih prihvatljivih troškova i osigurana je temeljem OPULJP iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
Svrha projekta bila je ublažiti posljedice nezaposlenosti i doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva 30 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 180 krajnjih korisnika na području Valpovštine.
Dana 30. rujna 2021. godine u Restoranu Park s početkom u 17.00 h, održana je svečana završna konferencija istoimenog projekta na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati rada cjelokupne implementacije.
Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti: voditeljica ispostave Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Valpovo, Lidija Vidošić, predstavnica Udruge „Zvono“ u Belišću, Božica Šomođi, predstavnica Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, Ivana Kišćinal, 30 žena zaposlenih za pomoć u kući te predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

Konferenciju je otvorila ravnateljica GDCK Valpovo Sanja Habuda pozdravivši sve uvažene goste i ostale sudionike konferencije, te uputila riječi zahvale Županijskoj razvojnoj agenciji OBŽ, partnerima i svima ostalima koji su sudjelovali u implemetaciji ovog hvale vrijednog projekta. Osobito se zahvalila ženama na hrabrosti i snazi koju su iskazale prijavivši se za zaposlenje. Napomenula je da je na natječaj za zapošljavanje na ovom projektu pristiglo ukupno 104 molbe i da je bilo iznimno teško izabrati samo njih 30 žena koje je bilo moguće zaposliti. Istaknula je kako nije jednostavno ponovno se uključiti u svijet rada nakon više godina koje su žene posvetile isključivo svojim obiteljima, svojoj djeci, roditeljima. Svjedoci smo da je velik broj žena doživjelo neki oblik neravnopravnosti kod kuće ili na radnom mjestu. Poručila je ženama da ne dopuste da im itko oduzme njihovo dostojanstvo, da se bore protiv nepravde i ulažu u sebe. S ponosom je istaknula da je od ukupnog broja zaposlenika u Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo, čak 90% žena i da je iznimno ponosna na sva njihova postignuća.
Voditeljica projekta Tamara Katalinić ukratko je predstavila postignute rezultate projekta i ostvarene aktivnosti koje su se provodile od dana potpisivanja Ugovora. Uz brojne fotografije s terena dočarala je osjećaj povezanosti između korisnika i zaposlenica ciljane skupine koji je najbolji pokazatelj poboljšanja kvalitete života i smanjenja socijalne isključenosti starijih i nemoćnih osoba.
Potaknuta emocijama, jedna od zaposlenica podijelila je svoje iskustvo sudjelovanja u projektu, što je on osobno značio za nju i njenu obitelj, te izazvala spontani pljesak jer je 30 zaposlenica promijenilo živote čak 234 korisnika sa područja gradova Valpova, Belišća te općina Petrijevci i Bizovac.
Na samom kraju ravnateljica GDCK Valpovo uručila je zahvalnice i prigodne znakove pažnje svim partnerima i zaposlenicama ciljane skupine, dok su one u znak pažnje i zahvalnosti darovale ravnateljicu GDCK Valpovo i voditeljicu projekta.
Ovom završnom konferencijom, emotivnim rastankom i suzama u očima, podignuta je svijest o važnosti ovoga projekta, sa nadom da će se uskoro raspisati i treća faza na korist naših dragih žena i korisnika te da će se i dalje nastaviti provoditi sa ovakvom uspješnošću kao i do sada.

Skip to content