WEB STRANICA JE U IZRADI

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa posvećen je očuvanju okoliša i sprečavanju rizika od prirodnih katastrofa. Inicijativa je započela 1989. godine nakon poziva Opće skupštine Ujedinjenih Naroda koja Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa vidi kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor.
Godišnje se na Zemlji dogode stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom. Zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena – što je veći stupanj tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama, a njihovi su učinci razorniji.
Klima, vrijeme i vodni resursi mogu djelovati razarajuće na društveno-ekonomski razvoj i na dobrobit čovječanstva. Ekstremni događaji vezani uz klimu kao što su tornada, oluje, cikloni, poplave i suše čine godišnje oko 75 posto svih katastrofa.
U posljednjih četrdesetak godina dogodili su se ekstremni vremenski, klimatski i hidrološki događaji kao poplave, tropski cikloni i suše u svim dijelovima svijeta. Globalno, u posljednjih dvadesetak godina broj hidrometeoroloških katastrofa se udvostručio. Širom svijeta suše i širenje pustinje ozbiljno prijete preživljavanju preko 1,2 milijardi ljudi koji ovise o zemlji za udovoljavanje svojih potreba.
Hrvatska, sa 70 država svijeta, od toga 22 europskih, sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa.


Volonteri i zaposlenici Crvenog križa Valpovo često sudjeluju na raznim edukacijama koje ih pripremaju za ovakve događaju. Također izlaze i na terene kada se neka prirodna nepogoda dogodi. Hrvatska, kao i cijeli svijet sve se češće suočava s klimatskim i ekološkim krizama koje ugrožavaju naš opstanak. One utječu na sve aspekte naših života, od fizičkog i mentalnog zdravlja do sigurne opskrbe hranom i vodom te ekonomske sigurnosti najviše pogađajući one koji su najmanje doprinijeli problemu. Naši volonteri i zaposlenici prvenstveno pomažu u tim aspektima.

Skip to content