WEB STRANICA JE U IZRADI

Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

Na današnji dan 18. listopada se diljem Europe obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ovaj datum se obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnosti te podizanjem svjesti javnosti.
Tijekom prošlog desetljeća trgovanje ljudima identificirano je kao zločin kojim se iskorištavaju najranjiviji u društvu pri čemu im se krše brojna ljudska prava kao što su: pravo na život, pravo na rad i obrazovanje, pravo na slobodu izbora, pravo na slobodu kretanja, pravo na dostojanstvo, pravo na sigurnost, pravo na jednakost, pravo na zdravlje itd.
Žrtva može postati svatko od nas bez obzira na svoju razinu obrazovanja, spol, dob ili nacionalnost. Ipak, određene skupine su u većem riziku da upadnu u lanac trgovanja ljudima, a to su: nezaposlene osobe ili osobe koje nisu u mogućnosti pronaći posao u skladu sa svojom razinom obrazovanja, neregularni migranti, izbjeglice, djeca bez pratnje, nestala djeca, marginalizirane skupine, osobe s financijskim poteškoćama, osobe s lošim obiteljskim odnosima…

Zbog načela po kojima djelujemo, ali i naše rasprostranjenosti i uspostavljenog povjerenja s lokalnim zajednicama, u mogućnosti smo doći do najranjivijih u društvu i pružiti im podršku.

U skladu s tim, ali i svojim mandatom humanitarne organizacije, Hrvatski Crveni križ:
1. pruža podršku odraslim žrtvama trgovanja ljudima,
2. radi u lokalnoj zajednici na podizanju svijesti građana o rizicima trgovanja ljudima i mjerama zaštite te provodi edukativne aktivnosti za različite ciljane skupine
3. aktivno zagovara za prava žrtava i poboljšanje sustava identifikacije, pomoći i zaštite.

Povodom ovog dana naši djelatnici i volonteri organizirali su zanimljivu radionicu i druženje gdje su se pridružili i čalnovi ostalih društva: GDCK Osijek, GDCK Našice, GDCK Donji Miholjac i GDCK Darda.

Skip to content