WEB STRANICA JE U IZRADI

Besplatno savjetovalište za starije osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije i članove obitelji

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodi Projekt „Zajedno brinemo o najranjivijima – socijalne usluge za starije na području 5 slavonskih županija“ – UP.02.2.2.06.0386.

Jedna od projektnih aktivnosti, s kojom smo započeli, je besplatno savjetovalište za starije osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija. Savjetovalište je otvoreno za oboljele i za članove obitelji oboljelih u prostorijama Crvenog križa Valpovo.

U samom savjetovalištu imat ćete priliku porazgovarati sa vrsnom pravnom stručnjakinjom za ljudska prava oboljelih od Alzheimerove bolesti i palijativne skrbi Silvijom Dološić Groznica univ.spec.iur, predsjednicom udruge Memoria. Udruga ”Memoria” Osijek udruga je koja potiče, pomaže, razvija i poboljšava skrb (medicinsku, socijalnu, pravnu i dr.) bolesnika s Alzheimerovom bolešću i drugim bolestima karakteriziranim demencijom u Osječko-baranjskoj županiji.

Prvo savjetovanje održati će se 20.  prosinca 2021. godine (ponedjeljak) od 09.00 do 12.00 sati u prostorijama Gradskog Crvenog križa Valpovo 2. Kako bi sudjelovali na savjetovalištu potrebno je, sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, imati važeću COVID putovnicu i/ili negativan test ne stariji od 48 sati.

Prijave za navedeno savjetovalište se mogu napraviti na broj telefona 031/283 – 667 ili na e-mail adresu  nika.siprak@crvenikrizvalpovo.hr.

Savjetovanje obitelji i korisnika također će obuhvatiti tzv. rano planiranje budućnosti kako bi osobe u prvim stadijima Alzheimerove bolesti zaštitile svoje dostojanstvo, zlouporabu svoje imovine i prava na život. Navedeno obuhvaća pravno savjetovanje starijih osoba i obitelji o mogućnosti korištenja instituta anticipirane naredbe i informiranog pristanka kao i mogućnost korištenja drugih mehanizama, a sve sa ciljem zaštite ljudskih prava i unaprjeđenja kvalitete života.

Pojavnost bolesti u svijetu kao i kod nas, u stalnom je porastu, od iste nitko nije zaštićen niti je načinom života može izbjeći. Medicina još nema pravi odgovor na mogućnost liječenja, a svakih 7 sekundi u svijetu jedna osoba oboli od Alzheimerove bolesti ili na svakih 12 zdravih osoba – jedna boluje od Alzheimerove bolesti.

Skip to content