Dobrovoljno darivanje krvi

GDJE I KAD JE SLJEDEĆA AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI?

Dana 04.02.2022. godine, petak održavaju  se dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva akcija je u Belišću u DVD-u Belišće s početkom u 10:00 sati, a traje do 15:00 sati. Druga akcija je u Bizovcu u Edukativnom centru Bizovac s početkom u 17:00 sati, a traje do 19:00 sati.

Prvi korak kod dobrovoljnog darivanja krvi je donijeti odluku da želite pomoći drugoj potrebitoj osobi. Zatim darujete ono najvrijednije što možete, dio sebe – krv i tako spašavate ljudske živote. Postati dobrovoljni davatelj krvi je privilegija zdravih osoba koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

TKO SVE MOŽE DATI KRV?

Krv može dati svaka zdrava osoba:
> starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70)
> tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
> tjelesne temperature do 37 stupnjeva
> uz odobrenje liječnika

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.
Na staničnom separatoru davatelji krvi mogu češće dati jedan ili više krvnih sastojaka. Oko 10% davatelja krvi se tijekom liječničkog pregleda odbije privremeno ili trajno. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za davateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za primateljevo zdravlje.

Sukladno zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, krv mogu dati samo osobe s državljanstvom Republike Hrvatske.

Skip to content