MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite  1. ožujka održana je sjednica članova belišćanskog Stožera i smotra. 
Sjednica članova belišćanskog Stožera  održana je u velikoj vijećnici, na kojoj je analizirano sve učinjeno u proteklom razdoblju. Nakon sjednice održana smotra ispred zgrade Gradske uprave. Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo jedna je od značajnih sastavnica belišćanskog Stožera civilne zaštite, koja je bila vrlo aktivna se u prethodnom razdoblju. GDCK Valpovo je izuzetno pridonjelo olakšavanje ljudske patnje u pandemiji koronavirusa te prošlogodišnjem potresu na Banovini. Iako pandemija još uvijek traje, trenutno je u prvom planu ukrajinska kriza. Ravnateljica Sanja Habuda je dala izjavu u medije te pozvala sve koji bi mogli primiti majke, djecu i starije osobe koje dolaze iz Ukrajine, da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo na info@crvenikrizvalpovo.hr ili  na broj 651 479 ili direktno Ravnateljstvu civilne zaštite na e-mail adresu rcz.zbrinjavanje@mup.hr.

-Pozivam i sve koji znaju ukrajinski jezik da se jave kao prevoditelji, bilo nama u Valpovu ili na mail Crvenog križa ukrajinska-kriza@hck.hr. Za sada nema potrebe za materijalnom pomoći, što ne znači da ista neće trebati u narednom razdoblju. Ipak, sve one koji donesu humanitarnu pomoć kod nas u Valpovo nećemo odbiti. Vjerujem da će na naše područje doći dosta obitelji kojima će pomoć biti itekako potrebna, smatra ravnateljica GDCK-a Valpovo Sanja Habuda.

Ravnateljica je podjsetila i na apel Hrvatskog Crvenog križa za prikupljanje novčanih sredstava, jer humanitarni koridor još uvijek nije uspostavljen – dakle pomoć se ne može dostaviti na siguran način i podijeliti obiteljima u Ukrajini.

Nakon izjava za medije, uslijedilo je postrojavanje postrojbe Stožera civilne zaštite opće namjene grada Belišća i ostalih žurnih službi, a prijavak načelniku belišćanskog Stožera Domagoju Varžiću podnio je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća Dubravko Čovčić.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade o proglašenju  Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Skip to content