Mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi

Kroz već svima poznati projekt Zajedno brinemo o najranjivijima u sklopu Dnevnog boravka održava se mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi. Koordinatorica Dnevnog boravka Svjetlana Berečić svakog 1. i 15. u mjesecu mjeri krvni tlak i glukozu u krvi u dnevnom boravku. U kolovozu će se održati u ponedjeljak, 01.08. i  12.08. zbog neradnog dana 15.08.2022. godine.

SAVJETI ZA PRAVILNO MJERENJE KRVNOG TLAKA

  1. Trideset minuta prije mjerenja krvnog tlaka nije preporučljivo uzimati alkohol ili duhanske proizvode.
  2. Prije mjerenja tlaka sjednite i odmorite 3-5 minuta te u tom vremenu ne govarati.
  3. Sjednite u udoban položaj, ne prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.
  4. Odgovarajuća veličina manžete je od ključne je važnosti za precizno mjerenje krvnog tlaka. Širina manžete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako se kupuje tlakomjer s premalenom manžetom, dobit će se lažno visoke vrijednosti tlaka.

Ukoliko je izmjerena vrijednost krvnog tlaka neobično visoka, potrebno je mjerenje te u obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

SAVJETI ZA PRAVILNO MJERENJA ŠEĆERA U KRVI UREĐAJEM ZA SAMOKONTROLU GLUKOZE U KRVI:

  • Prvi korak prije mjerenja glukoze je najvažniji! Oprati ruke toplom vodom i sapunom!

Kontrola krvnog tlaka i šečera važan je element brige o zdravlju jer doprinosi pravovremenom otkrivanju šećerne bolesti i bolesti krvožilnog sustava. Prevencija i rano otkrivanje uvelike olakšavaju liječenje, omogućuju veću kvalitetu života, a mogu spriječiti i fatalne posljedice.

Skip to content