WEB STRANICA JE U IZRADI

Završna konferencija projekta „Zajedno brinemo o najranjivijima – socijalne usluge na području 5 slavonskih županija, UP.02.2.2.06.0386”.

Dana 09. ožujka 2023. godine održana je završna konferencija projekta „Zajedno brinemo o najranjivijima – socijalne usluge na području 5 slavonskih županija, UP.02.2.2.06.0386”.

Nositelj projekta vrijednog 1.411.866,60 kn je Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo, a partneri su Grad Valpovo, Udruga Memoria, Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica te Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Valpovo. Projekt se provodio od 05.10.2020. do 12.03.2023. godine, a svrha mu je bilo povećanje uključenosti u društvo starijih osoba u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđenjem usluge dnevnog boravka te ojačati kapacitete stručnjaka za razvoj usluga za starije osobe i osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i dr. oblika demencije. Tijekom projekta obavljeno je ukupno 125 usluga besplatnog prijevoza do dnevnog boravka, liječnika ili nekog drugog oblika organiziranja društvenog života za starije i oboljele osobe s područja Valpovštine. Tijekom projekta u GDCK Valpovo otvoren je i Dnevni boravak za osobe starije životne dobi, a glavne aktivnosti koje su se provodile su savjetovališta i edukacije za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije na kojima je sudjelovalo 36 članova obitelji oboljelih osoba, mjerenje tlaka i šećera u krvi, kreativne i sportske radionice, berba jabuka, pečenje božićnih kolača, tjelovježba i glazbeno – plesne radionice, odlazak u HNK i posjeti kulturnim događanjima lokalne zajednice. Ukupno 42 korisnika prošlo je kroz dnevni boravak, a na konferenciji su naglasili kako jedva čekaju povratak u svoj drugi dom. Također, provedene su i online edukacije i medijske kampanje za stručnjake koji rade sa starijim osobama i oboljelim osobama od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Predavačice na edukacijama bile su doc.prim.dr.sc. Svetlana Tomić, spec. neurolog, subspec. neurodegenerativnih bolesti, Anja Rimac mag.nutr., Vanesa Šerić univ.spec.theol. i Silvija Dološić Groznica univ.spec.iur.

Održano je ukupno 5 edukacija na kojima je sudjelovalo 277 stručnjaka.

Konferenciji su prisustvovali i gosti – Marija Mrkić iz Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Željka Grahovac, ravnateljica GDCK Virovitica, Nikola Slavić – zamjenik ravanteljice GDCK Virovitica, Vanesa Šerić, predavačica na edukacijama, Silvija Dološić Groznica, predsjednica udruge Memoria koja je partner projekta, predavačica na edukacijama te savjetovalištima za članove obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije te Ivo Zelić, načelnik općine Petrijevci.

 

Skip to content