Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja koji se ove godine u cijelome svijetu obilježava pod motom „Sve što radimo, radimo od srca“, svim volonterima, članovima i zaposlenicima Hrvatskog Crvenog križa čestitamo i zahvaljujemo na svemu što rade. Hvala vam od srca što ulažete svoje emocije, empatiju, vrijeme i trud kako bi nesebično pružili pomoć najranjivijima među nama i promijenili nečiji život nabolje!

Svake godine, 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u čast dana rođenja Henryja Dunanta koji je utemeljio Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca -najveću i najstariju humanitarnu organizaciju na svijetu koju čine: Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te 192 nacionalna društva.

Užasnut stradanjima i prizorima ranjenih vojnika koji su u bitci kod Solferina 1859. godine umirali zbog manjka zdravstvenih djelatnika i sanitetskog materijala, Dunant se angažirao i zajedno s lokalnim stanovništvom organizirao pomaganje svima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali.
To iskustvo potaknulo ga je na razmišljanje. Svoje zamisli iznosi u knjizi „Sjećanje na Solferino“ objavljenoj 1862. godine. Zaključuje da je potrebno u svim zemljama organizirati društva koja bi u mirnodopskom vremenu educirala sanitetsko osoblje, ističe važnost zaštite ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju te važnost sklapanja međunarodnih ugovora koji bi propisali rad nacionalnih društava i pri tome omogućili poštivanje njihove neutralnosti. Već 1863. godine sazvana je međunarodna konferencija u Ženevi koja je dala temelj za početak djelovanja Međunarodnog Crvenog križa, danas poznatog kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Pokret u svome radu slijedi 7 temeljnih načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, kojima se omogućuje učinkovita i nepristrana pomoć i podrška ljudima koji su pogođeni prirodnom katastrofom, oružanim sukobom ili nekom drugom kriznom situacijom, ali i svima onima koji zbog različitih životnih okolnosti trebaju neku vrstu humanitarne pomoći.

Zahvaljujući Henryju Dunantu i njegovoj predanosti i želji za pomaganjem ljudima u potrebi, na ovaj se dan u cijelom svijetu slavi posvećenost, trud i rad volontera i zaposlenika Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Živimo u vremenu koje je obilježeno raznim prirodnim nepogodama, katastrofama, ali i ratnim sukobima, koji oduzimaju čovjeku sigurnost i sredstva za život, a često i dostojanstvo. Nažalost, krizne situacije i sukobi najteže pogađaju one najranjivije i zato je ovaj dan izuzetno važan jer slavi humanost, dobrotu i pružanje pomoći i podrške u trenucima kada je najpotrebnije.

Posljednjih nekoliko godina pandemija bolesti COVID-19, potresi u Zagrebu i na Banovini, ali i briga oko raseljenog stanovništva iz Ukrajine pokazala je koliko je važno ljudima pružiti pomoć i olakšati svakodnevnicu.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ove godine obilježava se pod sloganom “Sve što radimo, radimo od srca”, čime se želi naglasiti predanost i posvećenost društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svom radu i osiguravanju pristupa najranjivijima. Bez obzira radi li se o kriznim situacijama ili raseljavanju kao posljedici ratnih zbivanja, Crveni križ u svoj rad s pogođenim stanovništvom uvijek ulaže srce, empatiju i suosjećanje.

U Hrvatskoj se od 8. do 15. svibnja obilježava i Tjedan Crvenog križa u kojemu društva Hrvatskog Crvenog križa provode brojne aktivnosti i na taj način upoznaju javnost sa svime onime što Crveni križ u našoj zemlji radi.

Proslavite s nama Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i neumoran rad svih onih koji pomažu ljudima kako bi umanjili patnju te zaštitili ljudsko dostojanstvo i promovirali kulturu mira, toleranciju i zajedništvo.

 

Aktivnosti u Tjednu Crvenog križa:

Ponedjeljak, 08. svibnja 2023. godine

 • Dječji vrtić Maza u posjeti GDCK Valpovo uz likovnu radionicu s motivima Crvenog križa i predstavljanje slikovnice „Drvo dobrih djela“

Utorak, 09. svibnja 2023. godine

 • Radionica u školi – SET2GO
 • Likovna radionica s motivima Crvenog križa u vrtiću
 • Likovna radionica s motivima Crvenog križa za raseljene osobe uslijed ukrajinske krize

Srijeda, 10. svibnja 2023. godine

 • Radionice u školi – SET2GO i Prva pomoć
 • Prva pomoć
 • Prikupljanje rabljene odjeće, obuće, igračaka i školskog pribor u skladišnom prostoru – Stara samoposluga u vremenu od 10:00 do 12:00 sati

 Petak, 12. svibnja 2023. godine

 • Radionice u školi – Klimatske promjene
 • Prva pomoć
 • Radionica u Dnevnom boravku za osobe starije živote dobi s početkom u 10:00 sati

 

 • Dani otvorenih vrata (10:00 – 12:00 sati) – mjerenje tlaka i šećera u krvi ispred Crvenog križa, prikazivanje prve pomoći, izložba fotografija uz druženje i glazbu

 

Pozivamo sve građane da nam se u petak, 12. svibnja 2023. godine, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, pridruže u prostorijama GDCK Valpovo kako bi im predstavili svoj rad. Kao završni  dan Dana otvorenih vrata izložit ćemo sve fotografije, crteže i radove. Uz izložbu, druženje i glazbu možete prekontrolirati tlak i šećer u krvi, kao i naučiti osnove prve pomoći.

Od srca se zahvaljujemo svim volonterima, donatorima i svima onima koji podržavaju naš rad na njihovoj dobroti, nesebičnosti, ljubavi i podršci koju svakog dana pružaju svim članovima zajednice, sugrađanima, kolegama i Crvenom križu!

Skip to content