STOP NASILJU NAD OSOBAMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Nasilje je kršenje temeljnog ljudskog prava te predstavlja odgovornost društva, ali i pojedinca. Nasilje nad starijim osobama događa se u svim društvenim slojevima. Neprijavljivanje nasilja otežava opća tolerancija na nasilje u društvu, prihvaćanje niza predrasuda i neznanja o starenju, neinformiranost, te strah i sram osobe starije životne dobi. Zbog toga što je nasilje nad starijima skriveno i što ga je teško ispitivati, vrlo je teško odrediti njegovu učestalost. Ipak, nasilje nad starijima predstavlja društveni problem i njegove se posljedice očituju u različitim područjima društvenog života.

Kako pomoći osobama starije životne dobio kao prijatelj, član obitelji ili susjed?
Pazite na znakove upozorenja koji mogu ukazivati nezlostavljane starijih osoba:
● Pogledajte lijekove starijeg čovjeka – odgovaraju li količine u bočici s datumom recepta?
● Raspitajte se o izjavama vezane uz kartice i neovlaštene transakcije
● Nazovite i posjetite što češće možete svoje bližnje.
● Ako sumnjate na zlostavljanje, prijavite to.

Posljedica zlostavljanja su uvijek velike pa tako i kod osoba starije životne dobi. Može doći do
oštećenje već narušenog  fizičkog zdravlja ili smrt osobe, pojava novih bolesti – psihički poremećaji ili straha,manija i depresije, gubitak financijske sigurnost i sl.

Preko projekta „Dnevni boravak za osobe starije životne dobi“  koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osvjećšava javnost o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama. GDCK Valpovo projekt provodi uz partnerstvo s Gradom Valpovo i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Valpovo.

Skip to content