Radionica “Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“

U sklopu projekta kojeg Hrvatski Crveni križ provodi uz financijsku podršku i u suradnji s UNHCR-om u Hrvatskoj, u GDCK Valpovo provela se radionica „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“. Cilj radionice je uputiti socijalne radnike i druge stručnjake na prepoznavanje potreba u zajednici i osmišljavanje aktivnosti usmjerenih na postizanje kvalitetne integracije izbjeglica u lokalnim zajednicama. Na radionici su sudjelovali predstavnici javnog sektora, organizacija civilnog društva, lokalne i regionalne samouprave.  Radionica se temelji na preporukama iz priručnika „Učinkovito uključivanje izbjeglica – Participativni pristupi za praktičare na lokalnoj razini“ koji je sudionicima predstavila UNHCR-ova viša savjetnica za međunarodnu zaštitu, Mirjana Vergaš. Također je pojasnila koji su programi i aktivnosti integracije izbjeglica u hrvatsko društvo te ukazala na terminološke nejasnoće i razlike između migranata, izbjeglica, tražitelja azila i azilanata.

Predstavnice službe za integraciju i međunarodnu zaštitu HCK, Maja Kadoić i Ela Kravčenko sa sudionicima su podijelile svoje dugogodišnje iskustvo rada na integraciji izbjeglica. Istaknule su važnost samostalnog obavljanja aktivnosti za učinkovitu integraciju i uključivanje spomenutih osoba u svakodnevni život lokalne zajednice.

Ravnateljica GDCK Valpovo, Sanja Habuda, istaknula je osobito dobru suradnju s HZSR, HZZ, udrugom P.U.K.S., Društvom Crvenog Križa Osječko-baranjske županije te gradskim društvima i ostalim organizacijama i udrugama koje sudjeluju u integraciji migranata, izbjeglica, tražitelja azila i azilanata.

 

Popis sudionika radionice:

  1. Mirjana Vergaš, UNHCR, Viša savjetnica za međunarodnu zaštitu
  2. Maja Kadoić, voditeljica odsjeka za integraciju i međunarodnu zaštitu, HCK
  3. Ela Kravčenko, odsjek za integraciju i međunarodnu zaštitu, HCK
  4. Mladenka Sreažanac Hrvatski zavod za soijalni rad, PU Valpovo
  5. Matea Rajić Hrvatski zavod za socijalni rad, PU Valpovo
  6. Ana Matić, GDCK Beli Manastir
  7. Jovana Gajdašević, GDCK Beli Manastir
  8. Monika Jurkin, Gradska uprava Grada Belišće
  9. Marija Mrkić, DCK OBŽ
  10. Jelena Šnalder, GDCK Osijek
  11. Igor Feldi, GDCK Našice
  12. Lidija Vidošić, Hrvatski zavod za zapošljavanje Valpovo
  13. Marija Mercvajler, Hrvatski zavod za socijalni rad, PU Osijek
  14. Sunčica Nižetić, P.U.K.S.
  15. Sanja Habuda, GDCK Valpovo
  16. Dunja Lazar, GDCK Valpovo
  17. Sanela Zečević, GDCK Valpovo
  18. Martina Mađarić, GDCK Valpovo
Skip to content